Bellas sommarfrestelse

Ingredienser till Smördeg

4 dl vetemjöl (cirkamängd)
1.25 dl vatten
2 tsk ättikssprit
200 g margarin

(Vill du ta det snabbare alternativet så finner du färdigrullad smördeg i kyldisken för en ca. 25 kr typ :) och se sedan punkt 4. )

 

Gör så här annars!

1. Det är viktigt att alla ingredienser är kalla och har samma temperatur. Häll det mesta av mjölet i en bunke. Tillsätt vattnet och ättikan samt knappt 1/4 av matfettet. Arbeta ihop detta till en deg. Forma till en rund boll och låt den vila 15 min inlindad i plast eller aluminiumfolie i kylskåpet.

2. Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant, cirka 20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen. Skiva matfettet och lägg på. Vik degen så att hörnen möts och bildar ett konvolut. Vänd degen upp och ner. Kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara kvadratisk, cirka 30x30 cm. Vik den i tre delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den i tre delar åt andra hållet (dvs i 90° vinkel mot förra vikningen. Låt den vila på kall plats minst i 15 minuter.

3. Kavla degen på nytt till en något större fyrkant än förra vikningen. Vik ihop degen tre gånger på ena hållet och tre gånger på andra hållet. Låt den vila på nytt i minst 15 minuter. Upprepa kavling och vikning ännu en gång.

4.Forma smördegen till små runda kakor stora som handflator. Glöm inte att vika upp kanterna. Grädda på 200° i ca 10 minuter tills de blir gyllenbruna. Om de behövs grädda yttligare 5 minuter. Tag sedan ut dem ur ugnen och låt dem svalna.

Till toppingen

200 g Philadelphia
2 1/2 dl Grädde
3 msk Florsocker
1 dl Jordgubbar

Blanda ihop ingredienserna tills du får en fluffig smet och lägg upp det på smördegskakorna som svalnat.

Tillsätt hackade jordgubbar eller annan frukt ovanpå och strö florsocker över bakelsen. Och voilá!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0